S-a încheiat cu succes și cu dobândirea de multă experiență proiectul “Cetățeni Eco-Activi” în Băile Tușnad, care s-a realizat în perioada 01.11.2021 – 31.10.2022. Proiect derulat de Asociația Vox Iuventutis în parteneriat cu Organizația GeoEcologică ACCENT și Primăria Băile Tușnad, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, scopul proiectului fiind conștientizarea comunității cu privire la problemele de mediu și schimbările climatice, luarea măsurilor practice în domeniul managementul deșeurilor.
Proiectul a avut trei teme principale: colectarea uleiului alimentar uzat, compostarea biodeșeurilor verzi și colectarea selectivă a deșeurilor.
Sistemul de colectarea uleiului alimentar uzat a fost pusă în folosință în localitate și s-au strâns peste cca. 600 de litri. Cantitatea uleiului colectat arată o tendință de creștere, iar reprezentanții asociației sunt convinși că inițiati va merge într-o direcție bună.
Pe lângă toate acestea, a fost elaborată o strategie adoptată la nivelul orașului și au fost distribuite 1000 de broșuri despre colectarea uleiului alimentar uzat, la evenimentele care au avut loc în oraș și în cadrul activităților proiectului.
Legat de inițiativa compostării, o parte din biodeșeurile verzi colectate din zonele publice ale orașului se află în lăzile de compostare, în locul special amenajat pentru acestea. În plus, ca un sistem pilot, în parc au fost amplasate lăzi de compostare din lemn, în care sunt așezate biodeșeurile verzi de toamnă. A fost elaborată și o strategie de bază pe tema compostării, care încă necesită dezvoltare pentru a putea fi extinse la colectare deșeurilor si din partea localnicilor. Broșurile pe această temă au fost distribuite la evenimente locale și la activitățile proiectului.
În cadrul temei proiectului de colectare selectivă, asociația a fost prezent cu un cort verde la evenimentele organizate la nivel local, unde a amenajat spațiul pentru realizarea colectării selective, au fost distribuite diferite materiale de informare și de conștientizare și totodată au fost sprijinite evenimentele prin achiziționarea și distribuire de consumabile biodegradabile. Respectivele evenimente au fost următoarele: Cupa Băile Tușnad ed. XII.-a, Tusnad Gastro Blues Fest, Tusnad Marathon, Tusnad Kids Fest, Festivalul de dans popular pentru copii, Tusnad Eco Bear Fest, evenimente școlare, ecologizarea Oltului și Concursul international de Parapanta. Prin intermediul evenimentelor sus menționate, importanța colectării selective a deșeurilor a ajuns la peste 3.000 de persoane.
S-a elaborat și o strategie de colectăare selectivă a deșeurilor în cadrul evenimentelor, care poate fi replicată la nivelul orașului, document agreat de autoritatea locală.
Pe parcursul proiectului, s-au desfășurat diverse evenimente tematice: zilele porților deschise, seminarii, workshop, prezentări demonstrative pe temele menționate mai sus, cu scopul de a oferi participanților o perspectivă asupra importanței acestor subiecte, a proceselor în care afectăm mediul înconjurător și, de asemenea să se creeze o oportunitate de a învăța metode practice. În cadrul programelor menționate mai sus, a fost posibilă furnizarea de cunoștințe de mediu și informații despre protecția acestuia către cca. 250 de persoane, atât din perspective teoretice, cât și practice.
Asociația s-a gândit și la generațiile tinere, astfel în proiect au fost planificate și programe pentru copii. E important ca și copiii să înțeleagă că, deși neintenționat, adesea ignorăm mediul nostru. În cadrul proiectului am organizat activități pentru copii la evenimente locale, festivaluri, în cadrul școlii și a grădiniței, care cu siguranță au avut un impact semnificativ.. Pe lângă cunoștințe și experiențe la evenimentele pentru copii, asociația a oferit și un număr semnificativ de cărți pentru participare. Pe baza rezultatelor, peste 400 de copii au participat la activitățile de cunoașterea și protecția mediului, unde compostarea, colectarea uleiurilor uzate și colectarea selectivă a deșeurilor au fost, de asemenea, procesate într-o formă interactivă.
Continuarea inițiativelor de colectare a uleiului și compostare ale proiectului a fost preluată de primărie. În viitorul apropiat, uleiul alimentar uzat va fi colectat în recipiente adecvate acestui scop și amplasate în zona orașului. Primăria a achiziționat și un tocător industrial, care poate fi folosit pentru a continua procesul de compostare într-un mod mai eficient.
Continuitatea activităților cu copiii va fi asigurată de asociația Vox Iuventutis.